16.11.12

ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ

Με την άφιξη της φρεγάτας «Σαλαμίς» στο λιμάνι της Δάφνης του Αγίου Όρους, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στην Αθωνική Πολιτεία για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό, στις 2 Νοεμβρίου 1912, από τον ελληνικό στόλο με επικεφαλής τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.

Το λιμάνι της Δάφνης υποδέχτηκαν τον Αρχηγό του Στόλου Αντιναυάρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρ. Κασμίρογλου και η Ιερά Επιστασία με επικεφαλής τον ΠρωτεπιστάτηΜάξιμο Ιβηρίτη. Ο Αρχηγός Στόλου, συνοδευόταν  από τον Αρχιπλοίαρχο Σπυρίδωνα Δημητρίου και τον Πλοίαρχο Χρήστο Παυλούδη, Ναυτικό Διοικητή Βορείου Ελλάδος...

Στον χαιρετισμό του ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους αναφέρθηκε την ένδοξη στιγμή που το θρυλικό θωρηκτό «Αβερωφ» και ο ελληνικός στόλος, υπό τον Ναύαρχο Κουντουριώτη, κατέπλεε στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Αγίου Όρους μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας της πατρίδας. «Η συγκίνησις ημών είναι βαθυτάτη» είπε ο Πρωτεπιστάτης επισημαίνοντας ότι οι προσευχές και οι ευχές των Αγιορειτών πατέρων συνοδεύουν το Έθνος.

«Με μεγάλη συγκίνηση ερχόμαστε εδώ εκπρόσωποι όλου του ελληνικού στόλου για να εορτάσουμε και να θυμηθούμε τις ημέρες της απελευθέρωσης του Αγίου Όρους, το οποίο συνετέλεσε ήδη από την βυζαντινή εποχή στη διατήρηση της Ορθοδοξίας και συνάμα και του ελληνισμού», είπε ο Αρχηγός Στόλου.

Στη συνέχεια ο Αρχηγός Στόλου, οι Αξιωματικοί και μέλη του πληρώματος της φρεγάτας «Σαλαμίς» μετέβησαν στις Καρυές όπου προσκύνησαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστίν και εψάλη Δοξολογία.
Την Πέμπτη, βασική ημέρα των εορτασμών θα τελεστεί πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στο ναό του Πρωτάτου με την συμμετοχή των τριών Μητροπολιτών, στο οποίο θα παραστεί ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χριστήδης και ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Κοινότητας, με τη συμμετοχή των 20 ηγουμένων και των 20 αντιπροσώπων. Στην εκδήλωση θα τιμηθεί ο αρχηγός ΓΕΝ και θα του επιδοθεί αναμνηστικός πίνακας, που έχει φιλοτεχνηθεί από μέλη της Ιεράς Κοινότητας και απεικονίζει το θωρηκτό Αβέρωφ. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα και ακολούθως οι ηγούμενοι και αντιπρόσωποι θα μεταβούν στο «Σαλαμίς», όπου θα τελεστεί αγιασμός και θα υπάρξει ρίψη 21 κανονιοβολισμών.

halkidikinews.gr






http://www.halkidikinews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: